Huis verkopen – je moet niks!

In het volle en gehaaste leven dat velen van ons leiden hebben we maar al te vaak het gevoel dat we van alles moeten. Voor de broodnodige ontspanning moet ook ik mijzelf regelmatig voorhouden dat ik niets moet. Als het goed is komt wat we denken te moeten voort uit wat we graag willen. Zo is het denk ik ook met het verkopen van je huis: het gaat er om wat je wilt en waarom dat belangrijk voor je is.

Wat is het doel?

Zoals de titel van het artikel zegt: je moet helemaal niks. Van mij niet, van de buurman niet, van de markt niet en van huizenkopers niet. Het gaat er eigenlijk alleen maar om wat je wilt. Vraag je nog eens af wat nu eigenlijk het doel is. Vrijwel nooit is het verkopen van je huis een doel op zich. Je vindt vrijwel zeker dat het moet gebeuren omdat je iets anders wilt bereiken. In de meeste gevallen is dat, inderdaad: een ander huis. Begin dus (nog) eens bij het eind. Hoe en waar wil je over een jaar wonen? Waarom? Wat is er beter als dat gelukt zal zijn? Wat gaat er mis als het niet is gelukt?

Wat wil je nou echt?

Door jezelf deze en nog meer vragen te stellen kom je weer tot de kern van de zaak en kun je bepalen wat voor jou en je gezin het belangrijkst is. Grote kans dat je tot de conclusie komt dat niet alles wat je graag zou willen haalbaar is. Dan moet je dus keuzes maken en het is de mens eigen om lastige keuzes uit te stellen. Zoals ik al eerder geschreven heb, denk ik dat het uitstellen van de keuzes vooral in het geval van financiële moeilijkheden eerder tot meer dan minder problemen zal leiden.

Er worden wel degelijk huizen verkocht

De voorraad te koop staande woningen blijft groeien, de gemiddelde tijd dat ze te koop staan ook. De aantallen transacties zijn ten opzichte van een paar jaar geleden dramatisch gedaald en niet alleen huizenverkopers hebben het moeilijk. Ook makelaars lukt het niet om al die te koop staande woningen te verkopen en velen hebben grote moeite het hoofd boven water te houden.

Allerlei van dit soort kommer-en-kwelberichten wekken de indruk dat er bijna geen huizen meer worden verkocht, maar dat is natuurlijk niet het geval. Dat het er veel minder zijn dan een paar jaar geleden, dat het veel minder makkelijk en vanzelfsprekend is geworden om je huis vlot verkocht te krijgen en ook nog een topprijs te vangen: dat is allemaal waar. Maar er worden nog steeds huizen verkocht en de vraag is hoe graag jij wilt dat jouw huis daar bij is en wat je daarvoor bereid bent te doen.

Lastig proces

Het is vaak een lastig proces om jezelf moeilijke vragen te stellen en de echte en eerlijke antwoorden te vinden. Immers, het gaat voor een deel om redelijk eenvoudige rekensommetjes, maar voor een ander deel gaat het vaak om emotionele en soms zelfs ingrijpende beslissingen. Het is ook mijn eigen ervaring dat het buitengewoon nuttig is om – al is het maar een paar uur – eens met iemand van gedachten te wisselen. Iemand die vanaf de buitenkant meekijkt kan je helpen om je gedachten te ordenen en aan te scherpen, prioriteiten te stellen, keuzes te maken en stappen te zetten. Gezien de voorgeschiedenis en de huidige markt kunnen dat moeilijke keuzes zijn. Maar bedenk dat geen keuzes maken zelden tot het gewenste resultaat leidt! Na het maken van de keuzes is vaak het zetten van de stappen een stuk makkelijker. Met het einddoel voor ogen en wat ondersteuning kom je waarschijnlijk eerder tot de benodigde stappen.

Laat mij weten op welke manier ik jou het beste kan helpen om stappen te zetten. Want bedenk dat het bij het verkopen van je huis gaat om het bereiken van jouw doelen. Het is dus jouw project, maar je kunt je er wel bij laten helpen!